Terapeuter har inte ett automatiskt skydd mot psykisk obalans

Ibland möter jag människor som har föreställningen om att terapeuter inte drabbas av psykisk obalans. Jag vill ge min syn på detta. Jag är inte skyddad mot sorg, rädsla, stress eller frustration. Livet pågår i och runt mig. Som alla andra drabbas jag av gott och ont… Men precis som bilmekanikern har jag som terapeut antagligen fler verktyg och tillskansat mig djupare kunskap i hur jag kan hantera min problematik, vilket gör att jag troligen, snabbare kan ta mig ur en jobbig känsla/tanke. Trots detta finns ingen garanti för att jag lyckas alla gånger.

Därför tror jag att alla som arbetar med människor i utveckling behöver en egen terapeut. Jag har själv haft förmånen att min fru, Helena Omfors är beteendevetare, coach och även massör och healer. Ibland räcker det med att hon lyssnar eller bara ställer några frågor och min inre dialog ändras i ett kast, vilket i sin tur gör att mina känslor känns mer balanserade. Andra gånger sätter det sig fysiskt i kroppen som smärta eller stelhet, då kan jag få massage eller healing. Det är en obetalbar tillgång för mig som jag är väldigt tacksam för.

För mig är personlig utveckling en livslång process och ett sätt att leva, där jag stegvis förändrar mina vanor, tankar, känslor, värderingar, ideal, föreställningar och beteenden i den riktning jag vill gå. För mig är det att finna mer tillit till det som är och kommer, att bejaka mina behov och göra mig så stark och trygg att jag orkar och kan vara en resurs för mina medmänniskor, att vara närvarande i nuet, att känna mer acceptans och kärlek till mig själv och därigenom kunna  ge den till andra. Det handlar om att bryta ner gamla nervbanor och bygga nya, det tar tid.

Präglingar och programmeringar jag fått med mig från min tidiga uppväxt är inte ”huggna i sten”, men är en stark influens till mina vuxna reaktioner. Undermedvetet är jag präglad att förstå, känna, uppfatta eller reagera på ett speciellt sätt, men min vuxna hjärna säger något annat, då blir det självklart en konflikt i mig och om jag inte löser den på ett tillfredställande sätt kommer jag att uppleva smärta och konflikt tills det är löst.

Till exempel: Om jag inte löst konflikten i mig om att jag måste dela med mig av mina tillgångar till alla, då får jag antagligen dåligt samvete om jag behåller det för mig själv (jag är självisk). Eller att jag lärt mig att ta ansvar för andras livssituation och om jag inte hinner, vill eller orkar, då får jag oro eller ångest och känner mig otillräcklig. Ett till; Om jag lärt mig att familjens anseende utåt är viktigt och jag råkar uttrycka en ”hemlig familjeangelägenhet” till någon, får jag skuld. En sista; Om jag inte löst konflikten om att jag får vara fri, uttryckfull och utåtriktad, då kommer jag antagligen att känna djup skam om jag som vuxen kliver över den gränsen, även om jag tycker i min vuxna hjärna att det är okey.

Det här är vad vi alla brottas med mer eller mindre. Som terapeut blir jag tvungen att gå in i mig själv och möta dessa präglingar. Att processa och ta hand om mina tidiga negativa erfarenheter, gör att jag kan sitta mer ”skyddad” när jag möter människor på mottagningen med liknande processer som jag själv gått igenom. Men som alltid finns det ”smolk i bägaren” och det behöver jag ta hand om fortlöpande för att kunna vara en tillgång för andra.

Under en tid har jag träffat Maria Tracz. Hon arbetar med akupressur, massage och healing, det är som en sevice för själen, kroppen och tanken, där jag får möjlighet att rena och rensa på djupet. Det är välgörande och stärkande och på det viset kan jag möta mina kunder mer klarsynt och balanserat.

Tack för att du läst! 🙂

John

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s