Testa din Självkänsla! – Direkta ”självhjälpsverktyg,” övningar och strategier för att reducera stress…

Grundläggande självkänsla. En grundförutsättning för att våga ta för sig i livet, tala sin sanning, vara ärlig och sätta rimliga gränser för sig själv, är en god grundläggande självkänsla. Nedan hittar du ett frågeformulär från Karolinska institutet, som använts inom psykologin i 40 år. Genom testet kan man konstatera hur väl man tycker att man duger som människa. Varje fråga besvaras ärligt på en enkel skala 1-10…

-1. Jag är missnöjd med mig själv. –2. Jag känner mig inte lika värdefull som alla andra. -3. Jag har en negativ inställning till mig själv. –4. Jag kan inte tänka lika bra som alla andra. –5. Jag känner att jag inte har bra egenskaper. -6. Jag skulle vilja ha mer respekt för mig själv. –7. På det hela taget tror jag att jag är misslyckad. -8. Ibland känner jag att jag är helt värdelös. –9. Ibland känner jag mig helt oduglig. –10. Jag känner att jag inte mycket att vara stolt över.

Du kan få allt från 0-100 poäng.

Det finns förstås personer som mår bra och hamnar runt nollan. Därefter finns hela gråskalan av varierad självkänsla upp till max poäng. Är man en person som svarar max på alla dessa tio frågor, är man en person som aktivt ifrågasätter sitt eget värde och sin rätt att finnas på jorden. Majoriteten sysselsätter sig inte med denna fråga. Men det finns en grupp människor som kontinuerligt har känslan att de inte duger som de är. Upplevelsen av att inte duga är svår att tolerera och därför brukar vi kompensera genom att relatera till människor. Relationer:Jag hjälper andra, jag är viktig för andra – då får jag finnas”. Att göra en massa saker.  Prestationer:Jag är duktig, jag gör en massa saker – då får jag finnas”. Ställa höga krav på sig själv.Perfektionism: ”Sträva efter det perfekta, dämpar ångesten att inte duga”.

 Ett högt egenvärde ger en stark självkänsla (plattformen). Om vi ser oss själva och möter världen med en god självkänsla och ett högt egenvärde, då blir det enklare att sätta gränser, säga nej, samt stå upp för våra tankar, känslor och åsikter. Självkänslan är plattformen, varifrån vi kan bygga själförtroende, självrespekt, självtillit, självacceptans och integritet. När vi har läkt våra sår, stärkt vårt egenvärde, bejakat våra grundläggande behov, och vi förstår/relaterar till oss själva, andra och världen med större acceptans och kärlek. Då kan ett självförverkligande ske.

”Andra människors negativa reaktioner, beteenden eller attityder säger ingenting om ditt personliga värde, det säger bara något om den andra personen.” Tänk på det 😉

 Reducera stress – 11 st. Direkta strategier och övningar

 1. Uttryck dina känslor istället för att ”buteljera” dem inom dig. Prata om din stress med en vän. Få utlopp för din stress genom att skriva ned hur du känner.
 2. Var villig att kompromissa.
 3. Var bestämd, sätt gränser.
 4. Hantera din tid bättre, planera.
 5. Säg nej oftare och delegera bördan om du kan.
 6. Acceptera det du inte kan ändra.
 7. Lär dig inte att säga ja till sådant du inte kan eller vill göra.
 8. Öva på att tänka ”rätt” tankar såsom: Vad är det värsta som kan hända om jag inte hinner göra detta i tid? Oftast är svaret: inte mycket.
 9. En medveten och aktiv mikropaus: Släpp ner axlar, djupandas 5 ggr. och visualisera lugn, styrka och trygghet. Gör det sakta, lugnt och så verkligt du kan i ditt inre.
 10. Progressiv avslappning: Spänn en kroppsdel (fötter, vader, lår osv.) på en djup inandning, fortsätt spänn och håll andan 5 sekunder. Andas ut sakta och slappna av, under utandningen tänker du ordet luuuugn. Ligg kvar. Visualisera och tänk på något trivsamt, gör bilderna och känslorna i ditt inre så verkliga du kan. Repetition ger färdighet.
 11. Är du reaktiv och svarar innan du tänkt till? Nästa gång du hamnar i den situationen: stanna upp, ta ett djupt andetag och räkna till fem innan du svarar. Då hinner känslan landa i tanken (kognitiv medvetenhet) och din reaktion blir annorlunda.

Genom hypnosens suggestionsterapi kan du effektivt få hjälp att stärka din självkänsla, ditt självförtroende och reducera stress. Hör av dig om du har frågor och funderingar. 0706-772115  –  john@jagkraft.se

Tack för att du läste! 🙂

John

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s