Panikångest är hemskt! Man kan bli befriad från det

Panikångest är verkligen begränsande och känns otroligt hemskt. Man tror att man ska avlida, att man ska få en hjärtinfarkt, att man håller på att bli tokig och man mister kontrollen. Det är begränsande och väldigt otäckt men faktiskt helt ofarligt, det är förstorad version av ångest…

Orsaken till att man får panikångest kan vara många. Någon i det förflutna, i din närhet har drabbats av något eller att du själv varit med om något farligt/stressande och ditt psyke ”lärde” sig att varje gång du riskera att hamna i en liknande situation ska den varna dig. Möjligheten att snabbt bli rädd vill vi ha kvar förstås, då vi självfallet kan hamna i verkliga situationer som på riktigt är farliga och vi behöver bli varnade. Men det här vardagliga starka ångesten handlar mer om irrationella rädslor och förväntansångest, där man övertid ”lärt sig själv” att blir rädd för att bli rädd.

Panikångest är ingen sjukdom. Det är en normal psykisk process och det handlar om överlevnad. Man kan förklara så här, om du får panikångest för att pengarna inte räcker till – att du inte klippt gräsmattan i tid – att du monterat ditt nya Ikea kök fel – att du läser om olyckligt drabbade människor i tidningen – ser krig på TV – att du blir avvisad av frun eller att du inte hittar din nyckelknippa, då är det ett inlärt missförstånd i det undermedvetna som skett i det förflutna, för inget av de negativa erfarenheter jag beskriver är livshotande. Vi har helt enkelt lärt oss i det förflutna att det är smärtsamt att göra fel, säga fel, vara fel eller upplevas fel och det är ofta kopplat till att vi inte känner oss accepterade eller duger. Det kan handla om oro för framtiden, långvarig stress kan vara en orsak. Det kan även vara betingat av en starkt olycklig upplevelse sen lång tillbaka, genom föräldrarnas separation, olycka eller andra trauman. En stark rädsla för att det kan uppstå igen, kan trigga igång panikångesten (undermedveten process).

Psyket är blind för den medvetna verkligheten. Det sympatiska nervsystemet som reglerar stresshormonet kortisol, noradrenalin och adrenalin kan inte känna skillnad på en verklig fara som att bli attackerad av en hund eller att ha en gräl med sin fru. Har man till exempel lärt sig tidigt i livet att konflikter leder till katastrof då kan en pressad situation i relationen aktivera fly och fäkta responsen. Panikångest är en snabbt stigande ångest, en autonom reaktion där det undermedvetna tror att vi står inför en livsfara, en automatisk process som sköter sig helt utan påverkan från vårt medvetande. Den kan hålla sitt grepp ett antal minuter men avtar ofta efter 5-10 minuter. Kroppen signalera med olika symtom. Vissa personer känner många av symtomen medan andra kanske bara upplever några av dem.

Symtom på panikångest.

 • Snabb andning
 • Hjärtat slår fort
 • Yrsel
 • Händerna kalla
 • torr i munnen
 • Rodnad
 • Skakningar, darrningar
 • svettningar
 • Smärta i bröstet
 • Stickningar och domningar
 • Tunnelseende
 • Tryck över halsen/kvävningskänsla
 • andnöd
 • Rädsla att dö
 • rädsla att få hjärtinfarkt
 • Kraftlöshet
 • Rädsla för förlust av kontroll
 • värmesvallningar, frysningar
 • Rädd för att bli tokig
 • Overklighetskänslor
 • Illamående

I en stressituation insöndras stresshormon i blodet och kroppen förbereds på att kämpa eller fly genom att:

 • Öka pulsen
 • Höja blodtrycket
 • Höja blodsockret
 • Förstora pupillerna
 • Matsmältningen upphör, blodet behövs i musklerna
 • Strupen vidgas

Så här hanterar kroppen en farlig eller påfrestande situation.

Långvarig stress

Om vi över tid inte får återhämtning utan stressar oss fram i vardagen (ett sätt att hålla ångesten borta) får vi höga nivåer av stresshormon i blodet, vilket ger negativa effekter på både kropp och psyke.

Till exempel kan det leda till sömnproblem, utmattning, svårt att fokusera, sorg, nedstämndhet, problem med matsmältningen, övervikt, bukfetma, uppgivenhet, frustration, irritation, aggression,  försämrat immunförsvar, sämre läkningsförmåga, hjärt och kärlsjukdomar, förhöjt blodsocker och förhöjda blodfetter och mycket annat. I förlängningen kan psykosomatiska problem uppstå som allergier, smärta, spänningar, migrän, IBS m.m. Och till och med kan fortplantningsförmågan försättas i viloläge när kroppen ständigt är i fly och fäkta.

Det finns alltid en orsak till paniksyndrom. Mitt arbete som hypnosterapeut är att tillsammans med klienten hitta orsaken och frigöra den (regressionsterapi), eller genom olika effektiva metoder (HYPNOS/NLP) hjälpa hjärnan att ändra fokus, eller att båda dessa tekniker används. Det är förstås en väldigt förenklad förklaring. Jag gissar att ca. 95% av de som kommer till mig blir befriade från sin panikångest.

Är du intresserad av att veta mer? ring eller maila 0706-772115  –  john@jagkraft.se – Eller så kan du kontakta mig vi kontaktformuläret.

Tak för att du läste! 🙂

John

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s